Udvikling af algoritmer til graduering af næringsstoftildeling

Udvikling af algoritmer til graduering af næringsstoftildeling - SEGES Projektsitet

Formålet med projektet er at sikre, at så mange landmænd som muligt kan høste de fulde fordele af deres teknologi til gødningsudbringning, og at mangel på dokumenterede algoritmer til udarbejdelse af tildelingsfiler ikke bliver flaskehalsen for udbredelsen af præcisionsgødskning i Danmark. Målet er at udvikle og demonstrere brugervenlige algoritmer til graduering af næringsstoffer i landbrugsafgrøder, som kan implementeres i programmer, som kan udarbejde tildelingsfiler.

Det er således målet, at præcisionsgødskning bliver mainstream i Danmark i løbet af 3-5 år. I projektet vil dansk og udenlandsk faglig viden om forskellen i behovet for kvælstof i områder af marken med forskellige karakteristika blive nærstuderet. Målet med studiet vil være at få uddraget og kondenseret netop den del af litteraturen, som kan anvendes til udarbejdelse af operationelle tildelingsalgoritmer. Herunder vil det blive vurderet, hvilke andre parametre end afgrødens biomasse, som skal indgå i algoritmerne i form af faste baggrundskort. Der vil blive gennemført supplerede forsøg og undersøgelser i marker med stor variation med henblik på at udfylde huller i den tilgængelige viden og dermed forbedre grundlaget for at udarbejde tildelingsalgoritmer.

Allerede eksisterende og ny viden vil blive udnyttet til at udarbejde nye og forbedrede tildelingsalgoritmer til vintersæd og andre afgrøder. Der vil bl.a. blive udarbejdet en statusrapport om gradueret kvælstof-tildeling, og baggrundsartikler om udarbejdelsen af operationelle tildelingsalgoritmer. Det forventes, at præcisionsgødskning anvendes på 3-400.000 hektar om 3-5 år, og at præcisionsgødskning hermed bliver mainstream i Danmark som det første land i verden. Nettoværdien af præcisionsgødskningen er mindst 20-25 mio. kr. for landbruget, og nitratudvaskningen vil falde ca. 1.200 tons om året.

Artikel i Agro: Ved at flytte kvælstof fra afgrøder, der står godt, til afgrøder, der står mindre godt, kan man få både en mere ensartet kornmark, mindre lejesæd og øget dækningsbidrag.
Artikel i LandbrugsAvisen: Øgede udbytter, mindre lejesæd og større høstkapacitet. Det er blot nogle af fordelene ved at graduere kvælstoftildelingen på den enkelte mark.
Artikel i Magasinet Mark: Vil du graduere den sidste mængde gødning til vinterhvede, er det vigtigt at vide, at strategien er forskellig i foder- og brødhvede. Seges har forbedret omfordelingsmodellerne i CropManager i 2020.
Notat, som beskriver programmeringen af model til tildeling af kvælstof til vinterhvede.
Notat, som beskriver programmeringen af model til proteingødskning af brødhvede.
Se opslag.
SEGES foreslår, at man anvender en såkaldt omvendt Robin Hood model til den sidste proteingødskning af brødhvede. I CropManager er der indlagt en automatisk model, men i CropSAT skal du selv indstaste passende værdier. Læs her hvordan du gør.
Mød Mark Jacobsen, driftsleder på Gjessinggaard ved Randers. Han fortæller, hvordan han graduerer tildelingen af handelsgødning til brødhveden, og hvorfor det skaber værdi for både bundlinjen og miljøet
SEGES har forbedret modellen for 3. tildeling af kvælstof i vinterhvede, så den nu anvender biomasseindekset NDRE istedet for NDVI. Derudover introduceres en ny model for proteingødskning af brødhvede. Denne model anvender omvendt Robin Hood-princip.
Præsentation fra webinar om præcisionsgødskning den 16. november 2020.
SEGES har udarbejdet modellerne til graduering af kvælstof ved første tildeling i vinterraps og vintersæd.
Præsentation givet ved Forsøgsseminar den 4. marts 2020.
Se videoer

© 2021 - SEGES Projektsitet